Ilmiöviikko 2017

Tämän vuoden ilmiöviikolla tehdään elokuvia. Elokuvan saa halutessaan lähettää OmaFilmi! elokuvafestivaaleille.

 

Perjantai 31.3.2017

 

Aamulla kokoonnuimme aamuhartauteen auditorioon. Pastorimme ja uskonnonopettajamme Jyrki piti aamunavauksen siitä, mistä kaikista aiheista elokuvan voi tehdä. Aamuhartauden jälkeen äidinkielen opettajamme Merja näytti tulevan viikon aikataulun ja kaiken muun tärkeän tulevaa viikkoa varten. Erityisopettaja Tia näytti kansiot, jotka hän oli tehnyt oppilaiden täytettäväksi. Merja näytti videon, jonka 1-2 luokkalaiset jossain toisessa koulussa olivat tehneet. Video todisti, ettei elokuvan tarvitse olla monimutkainen ollakseen hyvä. Tämän jälkeen oppilaat jakautuivat kotiluokkiinsa omiin ryhmiinsä. Siellä heillä oli aikaa päättää, kuka on vastuussa mistäkin.

Ruokailun jälkeen oli pajat. Pajoja oli monia: editointi, jota ohjasi asuntolan sivari Vilppu, musiikki, jonka piti L15 opiskelijat Minttu ja Judit, käsikirjoitus ja myöhemmin näyttelijätyö, jotka piti Salla Suonikko, kuvausta ohjeistamassa oli Markku Heikkilä, puvustuksessa Marjut Saarinen ja tuotannosta kertoi alan ammattilainen Satu-Lotta Rannisto. Kaiken tämän aikana catering-ryhmä oli suunnittelemassa tulevan torstain juhla-ateriaa. Catering-ryhmää auttoi Henna Tuononen. Perjantai-iltapäivä meni pajoissa. Puvustusryhmä kävi etsimässä tarvittavaa rekvisiittaa Toivonlinnan Hiirlan kirpputorilta. Ennen päivän loppumista suurin osa ryhmistä olivat saaneet valmistelut kuntoon ja olivat valmiina toimiin. Viimeisenä ryhmät täyttivät kansioon kaiken mitä olivat tehneet sinä päivänä ja suunnitelmansa seuraavan koulupäivän aikataulusta ja suunnitelmista.

Minttu Rantanen

 

Päivän haastattelu

SKYK:n ilmiöpohjainen oppimisviikko on käynnistynyt perjantaina 31.3. Oppilaat ovat muodostaneet 9 ryhmää, jotka kaikki kuvaavat elokuvan aiheesta Mun Suomi. Perjantaina oli pajapäivä, jolloin kaikki osallistuivat erilaisiin pajoihin, kuten musiikkipajaan, editointipajaan tai käsikirjoituspajaan.

Haastattelin 8-luokkalaista Savannahia. Kaikki hänen ryhmäläisensä olivat jo pajoissa, eikä Savannahlle jäänyt mitään tekemistä, joten eräs opettaja ehdotti hänelle luokkien siivoamista. Savannah suostui koulutalon auditorion ja uskonnonluokan siivoamiseen ilomielin. Siisteys kun on hänen sydäntään lähellä.

Kysyessäni hänen mielipidettään ilmiöviikon suhteen, tuli vastaus empimättä; mukava. Savannah pitää väliaikaisesta vaihtelusta, jota ilmiöviikolla riittää. Myös hänen kaverinsa pitävä ilmiöviikkoa hyvänä ideana.

Judit Konola

 

Maanantai 3.4.

Aloitimme päivän aamunavauksella yläsalissa. Merja näytti kaikille motivaatiovideon. Aamunavauksen jälkeen kaikki jakautuivat omiin kotiluokkiinsa ja aloittivat pian sen jälkeen kuvaamisen. Ryhmät suunnittelivat, kuvailivat ja olivat haasteltavina. Koulutalo oli täynnä liikettä ja ääniä, kun ryhmät kulkivat kuvauspaikasta toiseen. Reportterimme Judit, Leevi ja Minttu kulkivat ympäri koulutaloa kuvaamassa, videoimassa ja haastattelemassa oppilaita heidän mielipiteistään. Myös opettajat kiertelivät luokissa valvomassa oppilaitaan ja pitämässä keskustelun aisoissa.

Iltapäivällä ruoan jälkeen kaikki kokoontuivat yläsaliin kuuntelemaan Piikkiö ja Kaarinan sotaveteraanikuoroa. Esitys kesti tunnin ja sisälsi sekä musiikkia että Taisto Tähkämaan puheen hänen omista sota-ajoista. Esitys oli erittäin hieno ja nostatti kiitollisuutta siitä, että saamme nykyään elää itsenäisessä valtiossa.

Esityksien jälkeen kaikki ryhmät palasivat kuvaamisen pariin. Kaikki ryhmät edistyvät omaa tahtiaan, mutta suurin osa on jo hyvällä mallilla. Päivän lopuksi ryhmät täyttivät taas kansioita seuraavan päivän suunnitelmilla.

Minttu Rantanen

 

Päivän haastattelu

Tänään haastateltavana toimi L15 opiskelija Ester. Häntä haastatteli reportteri Leevi. Ester kuuluu catering-ryhmään ja viettää päivänsä valmistellen tulevan torstain juhla-ateriaa. Hänen mielestään ilmiöviikko on hänen kohdallaan mukava, juuri koska hän on osana catering-ryhmää. Ryhmässä oleminen on mukavaa, koska se ei ole niin stressaavaa kuin elokuvantekijöillä. Ester kertoi nauttivansa ryhmässä olosta, koska siinä on mukavia ihmisiä ja hyvä yhteishenki.

Ryhmässä olemisen hauskin puoli on se, että saa rauhassa keskustella ryhmäläisten kanssa, eikä ole hirveä kiire. Juhla-aterian suunnittelu sujuu rennoissa merkeissä. Ryhmä on jo pitkällä suunnittelussa, että kohta pitää vain aloittaa ruoan teko.

Kuvissa näkyy sotaveteraanien kuoro ja Taisto Tähkämaa kertomassa kokemuksistaan.

IMG_9096        IMG_9062